“Een nieuw gedeelte, gebouwd aan het bestaande gebouw”
Je wilt meer ruimte, we kennen het allemaal wel de droom om een fijne ruimte aan je huis te bouwen. Meer ruimte in huis verhoogt het woongenot en zou zelfs een goede investering kunnen zijn. waarom blijven dromen als het ook werkelijkheid kan worden? Een aan- of een uitbouw is een flink project. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk en een overzichtelijk stappenplan kan je hierbij helpen.
Stap 1; Zet op een rijtje wat je graag wilt.
Maak concrete plannen, begin met een P.v.E. (Programma van Eisen), zet op een rijtje wat je wensen zijn met bovenaan wat je het belangrijkste vind. Bijvoorbeeld;
- Waarom wil je de uitbreiding? Heb je de extra ruimte echt nodig? Wil je door een aanbouw te realiseren meer vloeroppervlakte voor een loungehoek, wil je die droomkeuken realiseren of ga je vooral voor een waardevermeerdering van je huis? Hoe concreter je plannen, hoe beter en efficiënter je aan de slag kunt.
- Wil je een binnen- buiten gevoel door het gebruik van veel glas en openslaande deuren in de achtergevel?
- Ben je op zoek naar meer privacy van je naaste buren of probeer je het geluidsoverlast te verminderen?
- Heb je een budget in gedachte? Bij een verbouwing hoort inzicht in het benodigde en beschikbare bouwbudget. Zorg voor een overzicht gebaseerd op je reëler financiële mogelijkheden.
- Heb je in gedachte met welke materialen je graag wilt werken?
- Denk ook eens aan de vloer bij een aanbouw, wat vind je mooi?
Probeer je ideeën alvast wat uit te tekenen, dit helpt met het oriënterend gesprek met de ontwerper. Je hoeft helemaal niet goed te kunnen tekenen, maar het helpt je om duidelijk te maken wat je als eindresultaat in gedachte hebt.
Verzamel zoveel mogelijk informatie in de vorm van plaatje, knipsels uit tijdschriften, maak een moodboard of gebruik Pinterest online om je ideeën in te verzamelen. Door je ideeën concreter te maken ontstaat er een handige visuele leidraad in de communicatie en het overleg met de ontwerper, aannemer en andere betrokken partijen.
Controleer vooraf bij de gemeente of een uitbreiding is toegestaan of aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Stap 2; Interieurontwerper of een architect
Afhankelijk van het project bepaal je of je een interieurontwerper of een architect nodig hebt. Bij een standaard uitbouw zoals een dakkapel of een prefab oplossing in de vorm van een kant en klare serre is dat meestal niet nodig, dan ligt de begeleiding bij het aannemersbedrijf. Bij kleine verbouwingen kan een interieur ontwerper je een frisse kijk of vernieuwende ideeën geven, deze kijkt met je mee naar de functionele indeling van de binnenruimte en de sfeer welke je eraan wilt geven. Bij NW Design Studio maken we graag een ontwerp op maat naar je wensen. Het begint allemaal met een schetsontwerp en daarna door naar een gedetailleerd ontwerp waarmee je naar de aannemer kunt. De aannemer bepaald dan de definitieve constructie, de materialen en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan. Voor een groter project is het aan te raden om samen te werken met een deskundige architect, die kijkt meer naar de constructie van het project of werkt nauw samen met een constructeur.
Stap 3; Offertes aanvragen en aannemer
Op basis van het gedetailleerde plan kun je twee of drie verschillende offertes opvragen, dit kan je niet alleen geld besparen maar ook teleurstellingen voorkomen. En: de goedkoopste is niet altijd de beste optie.
Stap 4; Vergunning
Op omgevingsloket.nl kun je een vergunningcheck doen, er hoeft niet voor elke kleine aanpassing een bouwvergunning aangevraagd te worden. Mag je vergunningvrij bouwen? Dan moet je nog wel aan de bestaande regelgeving voldoen en tekeningen of constructie- berekeningen kunnen overleggen. Er bestaat ook een online meldplicht, want door de extra vierkante meters kan de WOZ-waarde van je huis stijgen. Is de omgevingsvergunning aangevraagd, dan heeft de gemeente 8 weken de tijd om een vergunning voor de verbouwing af te geven.
Stap 5; Planning en communicatie
Zorg voor een duidelijke planning voor alle betrokkenen en maak goede afspraken. Zorg voor een open communicatie en flexibiliteit. Een goede planning geeft je houvast, inzicht in het tijdpad en de volgorde van de te nemen stappen. Laat wat ruimte in je planning en je budget, een verbouwing zonder hordes of tegenslagen zijn zeldzaam.