In essentie hebben we dag- of kunstlicht nodig om de dingen om ons heen te kunnen zien. Overdag voorziet de natuur onze interieurs voor het grootste deel van licht, maar is dit niet voldoende of valt de avond dan is kunstlicht niet alleen nuttig, maar licht speelt ook in op ons gevoel.

Waarom is een verlichtingsplan belangrijk?

Goede verlichting in huis is onmisbaar. Een verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in een interieur en heeft een grote invloed op kleur en ruimte. Toch wordt de toegevoegde waarde van verlichting in een interieur vaak onderschat. Licht staat bij de meeste mensen onderaan op het prioriteitenlijstje en wordt pas als allerlaatste aangepakt. Dat is jammer want het kan een ruimte maken of breken. Daarom is het verstandig om op tijd na te denken over een goed lichtplan voor je interieur.

Functioneel, sfeervol en praktisch

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je leef- en werkomgeving. Goede verlichting is functioneel, sfeervol en praktisch tegelijk. De manier waarop je in je huis of werkplek omgaat met licht bepaalt voor een groot deel de sfeer. Elke lichtbron geeft een ander lichteffect. Daarom is het belangrijk van tevoren goed te bedenken waar de verlichting in een ruimte moet komen en welk effect je ermee wilt bereiken.

Een goed verlichtingsplan geeft vooraf duidelijkheid over:
  • Waar komen de aansluitpunten, de stopcontacten en de schakelaars?
  • Waar wordt welk soort verlichting toegepast? Denk hierbij aan basisverlichting, werk- en sfeerverlichting.
  • Welke armaturen zijn passend bij de ruimte en het interieur?

Ieder lichtplan begint toch wel met een meubelplan. In een bestaand interieur gaan we dus uit van de huidige of eventueel verbeterde meubelopstelling en in een nieuwbouwsituatie van de mogelijke toekomstige meubelopstellingen(en). Vanuit een meubelplan worden de mogelijke posities voor de basisverlichting, de functionele verlichting, de accentverlichting en de oriëntatieverlichting (route) bepaald.

Is je vraag beantwoord, waarom een goed verlichtingsplan belangrijk is? En wil je ook een goed en doordacht verlichtingsplan. Neem dan contact met ons op en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden.